Czy słyszałeś kiedyś o diecie ketogenicznej? Prawdopodobnie tak, choć czasem używa się pojęcia dieta keto lub po prostu keto. Jest to dieta niezwykle niskowęglowodanowa składająca się głównie z pokarmów wysokotłuszczowych. Innymi słowy: jesz dużo tłuszczu i maksymalnie ograniczasz spożycie węglowodanów. Dieta keto pod wieloma względami przypomina diety niskowęglowodanowe (na przykład dietę Atkinsa).

Istnieje jednak zasadnicza różnica między dietą ketogeniczną a dietą niskowęglowodanową:

Dieta niskowęglowodanowa, jak sama nazwa wskazuje, polega na unikaniu węglowodanów. Dieta ketogeniczna zaleca dietę bogatą w tłuszcz, aby stymulować spalanie tłuszczu. Drastycznie zmniejszasz spożycie węglowodanów i zastępujesz je dużą ilością tłuszczu. Po kilku dniach eliminacja węglowodanów (organizm przekształca węglowodany w glukozę, główne źródło energii organizmu) wprowadza organizm w stan metaboliczny zwany ketozą.

 

Jak rozpocząć dietę ketonową?

Aby rozpocząć dietę ketogeniczną, wystarczy postępować zgodnie z zaleceniami przedstawionymi w tym artykule. Aby pomóc Ci dobrze rozpocząć dietę, przygotowaliśmy 3 przepisy na śniadanie, 3 przepisy na lunch i 3 przepisy na obiad w myśl idei diety ketogenicznej.

 

3 przepisy na śniadanie

 

Śniadanie nr 1: Omlet z awokado i papryką

Składniki:

2 jajka ekologiczne

1 awokado

½ mielonej cebuli

1 papryka, mielona

Sól i pieprz

2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Podgrzej 2 łyżeczki oleju kokosowego i dodaj jajka. Dodaj posiekaną cebulę i paprykę. Udekoruj swój omlet awokado.

Śniadanie nr 2: Jogurt z masłem orzechowym i kakao w proszku

Składniki:

250 g niesłodzonego jogurtu

½ łyżki masła orzechowego

1 płaska łyżeczka kakao w proszku

½ łyżeczki stewii

Przygotowanie:

Wymieszaj jogurt z masłem orzechowym, kakao w proszku i stewią.

Śniadanie nr 3: Jajka z serem, salami i świeżym szpinakiem

Składniki:

2 jajka

Sól i pieprz

Tarty ser

3 plastry salami

świeży szpinak

Przygotowanie:

Podgrzej 2 łyżeczki oleju kokosowego i dodaj jajka. Pieprz i sól według własnego gustu. Na patelnię wrzuć plasterki salami i startego sera. Udekoruj 150 g świeżego szpinaku.

 

3 przepisy na obiad

Obiad nr 1: Orzechy laskowe, seler naciowy i świeży ser, paluszki z selera naciowego

Składniki:

Garść orzechów laskowych

6 paluszków selera

3 łyżki serka śmietankowego

Przygotowanie:

Zanurz paluszki selera w serze śmietankowym i orzechach laskowych i ciesz się!

 

Obiad nr 2: Wołowina z warzywami

Składniki:

200g kotleta wołowego

250g mrożonych warzyw

2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Rozmrozić warzywa. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju kokosowego i przyrumienić kotlet wołowy. Ugotuj warzywa według własnego gustu.

 

Obiad nr 3: Tuńczyk z warzywami

Składniki:

125g konserwy tuńczyka w oleju

200g mrożonych warzyw

2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Rozmrozić warzywa. Ugotuj warzywa według własnego gustu. Wyjmij tuńczyka z puszki i ułóż go na talerzu. Dodaj 2 łyżki majonezu z tuńczyka. Dodaj warzywa i dobrze wymieszaj.

 

3 przepisy na kolację

Kolacja nr 1: Kurczak z pesto, warzywami i świeżym serem

Składniki:

300g kurczaka

1 łyżka pesto

1 pomidor

Torebka smażonych warzyw

Miska serka śmietankowego

Przygotowanie:

Ugotuj kurczaka i przykryj go pesto z obu stron. Ugotuj warzywa. Pokrój kurczaka na kawałki, dodaj warzywa i pomidory i wymieszaj. Dodaj serek do smaku.

Kolacja nr 2: Siekane steki z majonezem

Składniki:

2 mielone steki wołowe

40ml majonezu

1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i usmaż w niej burgery. Podawać z majonezem.

Kolacja nr 3: Jajka z Łososiem i Szpinakiem

Składniki:

450 g mrożonych porów ze śmietaną

400g różowego łososia

4 jajka

1 łyżeczka ziół do wyboru

½ czerwonej papryki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wymieszaj wszystkie składniki. Wlać do foremek do muffinek, prawie po brzegi. Piecz około 15 minut.