Ten temat powraca zawsze w sezonie grypowym, ale w tym roku jest szczególnie ważny. Naukowcy nie znaleźli jeszcze metody, jak pokonać wroga, ale sami możemy zrobić bardzo wiele, by ogólnie wzmocnić organizm. Najwyższa pora się za to zabrać!
Przed nami sezon zachorowań na grypę. która co roku kładzie do łóżka mnóstwo osób i powodujc ciężkie powikłania. Jest szczególnie groźna dla dzieci, seniorów, ludzi mających problemy ze schorzeniami przewlekłymi. Nie ulegajmy panice – nasz system odpornościowy jest przystosowany by radzić sobie z atakiem patogenów. Warto go jednak wesprzeć i trzeba to zrobić wszelkimi metodami. Lekarze przekonują do szczepienia się – to najskuteczniejsza, potwierdzona licznymi badaniami metoda. Ale bardzo wiele zależy też od nas samych – trybu życia, formy psychicznej. Co robić i jakich błędów nie popełniać, by przetrwać jesień i zimę zdrowo i bezpiecznie?
W tym pomoże lekarz
Z atakiem wirusów i jego następstwami najszybciej poradzą sobie osoby zdrowe. Chorzy zmagający się już z poważnymi chorobami dobrze wiedzą, że są w grupie wysokiego ryzyka i muszą dbać o siebie ze zdwojoną czujnością. Ale wiele osób nie ma świadomości, że ich stan zdrowia nie jest idealny. Czy nie jesteś w tym gronie?
1. Zbadaj się!
Podstawowe badania wykażą, czy w organizmie nie dzieje się nic złego i nie potrzebujesz leczenia. Jak dawno temu robiłaś podstawowe badania krwi, moczu, ekg? To pierwszy krok, by wychwycić niepokojące sygnały. Choroby przewlekłe i zaburzenia pracy głównych organów bardzo osłabiają działanie systemu immunologicznego, dlatego tak ważne jest ich wczesne wykrycie i wdrożenie leczenia. Niech cię to zmotywuje do wykonania badań profilaktycznych, nawet, gdy pozornie nic ci nie dolega.
2. Uzupełnij niedobory
Braki witamin i minerałów poważnie osłabiają odporność. Nie suplementuj ich jednak na własną rękę, najlepiej, by dawkę i preparat zalecił lekarz. To, co pewne – w naszym klimacie cierpimy na niedobór witaminy D3 i ją powinniśmy suplementować. Zalecana dawka to 2000 IU/dziennie, do 4000 IU u osób otyłych.
3. Odwiedź dentystę
Stany zapalne w jamie ustnej mają ogromne znaczenie dla zdrowia całego organizmu. Nieleczony ząb może zaburzyć działanie głównych organów, np, serca i spowodować spadek odporności. Zatem… czym prędzej rozpraw się z próchnicą!
To możesz zrobić sama
4. Ruszaj się
Wskazana jest każda forma ruchu: spacerowanie, bieganie, jazda na rowerze, pływanie czy gimnastykowanie się w domu. Według badań codzienna, umiarkowana aktywność fizyczna przez godzinę poprawia dotlenienie organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych nawet o 1/3! Ale nawet codzienny półgodzinny, energiczny spacer znakomicie wpłynie na stan naszego zdrowia. Bardzo polecane są też te for-my ruchu, które nie tyle kształtują ciało, co zapewniają odprężenie emocjonalne.
5. Zadbaj o psychikę
Jednym z czynników zaburzającym system immunologiczny jest stres, zwłaszcza długotrwały. Pod jego wpływem wydziela się mnóstwo substancji aktywnych. W efekcie organizm najpierw nadmiernie się mobilizuje do działania – także nasilając procesy odpornościowe – a następnie wyhamowuje. To prowadzi do jego osłabienia. Badania potwierdzają też, ze stres powoduje spadek ilości komórek odpornościowych. Dlatego tak ważne jest, by zminimalizować jego skutki.
6. Wysypiaj się
Sen ma fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania organizmu: to w jego trakcie mają miejsce najważniejsze procesy regeneracyjne. Już jedna bezsenna doba powoduje osłabienie układu immunologicznego, stałe niedobory prowadzą do upośledzenia działania komórek odpornościowych. Znaczenie ma nie tylko ilość przespanych godzin, ale i regularność snu. Dbaj więc o rytm dobowy, kładź się spać o tej samej pora organizm szybko się do tego przyzwyczai.
7. Zmodyfikuj dietę
Zdrowy sposób odżywiania to najlepsza metoda na wzmocnienie systemu immunologicznego. Na co dzień o tym zapominamy i pozwalamy sobie na odstępstwa. Jednak w czasie, gdy jesteśmy narażeni na wzmożony atak patogenów, powinniśmy tak komponować posiłki, by dostarczać organizmowi tego, czego potrzebuje najbardziej, a zrezygnować z tego, co go obciąża (cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych znajdujących się w tłustych mięsach, żywności wysokoprzetworzonej). By podnieść naturalną odporność, należy przede wszystkim zadbać o zapewnienie sobie odpowiedniej ilości witamin, składników mineralnych oraz przeciw-utleniaczy i bioliawonoidów – naturalnych substancji ochronnych występujących w roślinach. Co więc powinno znaleźć się na talerzach w sezonie grypowym?
Warzywa i owoce będące źródłem witaminy C (brukselka, chrzan, jarmuż, papryka, natka pietruszki, szpinak, oraz porzeczki truskawki, kiwi, cytrusy).oraz B-karotenu (marchewka, natka, jarmuż, szpinak, szczypior papryce, oraz morele, melony, brzoskwinie, śliwki)
Warzywa cebulowe – oprócz witamin dostarcza-ją nam siarczków organicznych o działaniu antybakteryjnym. (cebulę, czosnek, por i szczypiorek (zawierają też witaminy C, A, E i z grupy B).
Tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, sardynki, halibut), będące źródłem witaminy D3. Niestety, dieta nie jest w stanie uzupełnić niedoborów powstałych w sezonie jesiennozimowym, dlatego tę witaminę powinniśmy suplementować. Ryby są także cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (są bardzo ważne, bo budują błony komórek odpornościowych i zmniejszają też stany zapalne w organizmie). Znajdziesz je także w orzechach włoskich i migdałach oraz olejach roślinnych: lnianym, rzepakowym, arachidowym.
Doskonałym źródłem witaminy C, z grupy B, lacytyny, wapnia, potasu i tryptofanu są kasze – wszystkie. a szczególnie gryczana i jaglana.