Głęboko żółta przyprawa szeroko stosowana w kuchni azjatyckiej i chwalona za swoje dobroczynne działanie. Ile ze wszystkiego, co jest powiedziane o kurkumie, jest prawdą?

Kurkuma to przyprawa otrzymywana z kłącza Curcuma longa (lub Curcuma domestica), wieloletniej rośliny zielnej pochodzącej z południowo-wschodniej Azji. Rodzaj Curcuma, składający się z kilku gatunków, należy do rodziny Zingiberacee, tak samo jak imbir.

Właściwości i korzyści

Kurkumie przypisuje się wiele korzyści, tak jakby mogła leczyć wszystko. Niektóre badania naukowe sugerują jego przydatność w przypadku stanów zapalnych i bólów stawów, cukrzycy, otyłości, zespołu metabolicznego, depresji, chorób skóry, niektórych rodzajów raka, choroby Alzheimera, PMS, zapalenia jelit.

Jednak pomimo obiecujących wyników niektórych badań, z których niewiele przeprowadzono na ludziach, terapeutyczna skuteczność tej przyprawy i jej najważniejszego składnika aktywnego, kurkuminy, wciąż nie została udowodniona. Oprócz tego, że nie jest łatwo wchłaniana przez organizm i szybko wydalana, kurkumina jest cząsteczką problematyczną, ponieważ może wprowadzać w błąd podczas testowania. Ważny krytyczny przegląd kurkuminy został opublikowany w 2017 roku przez grupę naukowców, aby podkreślić jej ograniczenia i niemożność uzyskania jasnych i ostatecznych wyników.

Wśród właściwości przypisywanych kurkumie są właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwbakteryjne. Właściwości przeciwbakteryjne kurkuminy odkryto w 1949 roku.

Użyj w kuchni

Kurkuma to jedna z przypraw używanych do przygotowania curry, bardzo smacznej mieszanki pochodzenia indyjskiego o intensywnie żółtym kolorze. Używany do aromatyzowania lub nadawania koloru potrawom, dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i pikantnymi. Jeśli jest świeży, może być również spożywany na surowo (wygląda jak korzeń imbiru).

Przeciwwskazania

Kurkuma stosowana jako przyprawa do przyprawiania potraw w kuchni nie ma przeciwwskazań. W szczególności kurkumina jest ogólnie uważana za bezpieczną, jeśli nie przekraczasz dawki. Na rynku dostępne są suplementy diety na bazie ekstraktów z kurkumy, których sprzedaż posiada aprobatę Unii Europejskiej oraz Urzędu ds. Żywności i Leków. Podobnie jak w przypadku każdego innego rodzaju suplementu diety, należy je przyjmować ostrożnie.