Główne korzyści

Badania naukowe dotyczące korzyści orzechów włoskich dla naszego zdrowia są liczne. Niektóre z nich, takie jak te skupione na badaniu właściwości przeciwnowotworowych owoców, wciąż trwają.

Orzechy włoskie są dobre dla serca, ponieważ zmniejszają czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego. Posiadają również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu można je włączyć do diety cukrzycowej. Wydaje się, że ich spożywanie zapobiega również cukrzycy typu 2.

Omega 3, minerały takie jak miedź, magnez, wapń i witaminy z grupy B sprawiają, że jest to bardzo przydatna żywność dla zdrowia mózgu. Orzechy włoskie mogą nam pomóc w okresach intensywnej pracy lub nauki, a także poprawiają nastrój.

Czy orzechy włoskie tuczą?

Mimo niewielkich rozmiarów, orzech włoski ma średnio 35 kcal, więc umiar jest koniecznością, zwłaszcza jeśli jesteś na diecie. Zalecana ilość to trzy orzechy włoskie dziennie.

Kiedy jeść i orzechy

Orzechy włoskie to idealna przekąska dla dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży. Najlepiej spożywać je na śniadanie lub między posiłkami, ponieważ sycą, nie wpływając na talię. Można je spożywać samodzielnie, w połączeniu z jogurtem, sałatkami, zupami, makaronami, deserami i sałatkami owocowymi. Spożywane z posiłkami powinny zastępować inne pokarmy.

Jak przechowywać i wybierać orzechy włoskie

Owoce te preferują chłodne miejsca i oddalone od źródeł światła. Na rynku można je znaleźć luzem lub w workach lub siatkach, ze skorupą lub bez. Całe orzechy włoskie w workach po otwarciu opakowania należy przenieść do hermetycznego pojemnika; można je również przechowywać w lodówce lub w zamrażarce przez około rok. Całe są lepsze od łuskanych orzechów włoskich.

Orzech jest dobry, jeśli łupina, niezbyt pomarszczona i średniej wielkości, jest lekko ciemna i ma plamy. Jednolity, szarawy kolor wskazuje na to, że został poddany obróbce chemicznej, tj. bielony wybielaczem. Sprawdź, czy na powierzchni nie ma pleśni. Kupując orzechy luzem, zważ je na dłoni: jeśli pestka za bardzo porusza się w zaworkach, oznacza to, że orzech jest stary. Dobry orzech musi być ciężki.

Przeczytaj również o zastosowaniu orzechów w kosmetyce https://www.sparesorts.pl/opuncja-figowa-i-orzechy-w-kosmetykach/